Onze Vogels


Deze bestaan uit

Wij vinden het  belangrijk dat de vogels in onze tuin zoveel mogelijk natuurlijk getrouw voeding krijgen. Helaas is dit zeer kostbaar en zijn we afhankelijk van giften en donaties. De kippen en eenden eieren verkopen we in het winkeltje en ze helpen zo ook mee doen met de kosten van het voer. Wil je ons helpen  


Onze kippen

In de tuin lopen er verschillende soorten kippen rond waaronder: Brahma’s, Creamlegbar, Marans, Olijfleggers en huiskippen.

Los van de dagelijkse heerlijke eieren die ze leggen, hebben wij deze kippen ook een functie voor educatie en voor in de tuin. Voor educatie betreft dit veel over waarom een kip belangrijk is in de tuin en hoe je er mee kunt samenwerken.

In de tuin scharrelen ze namelijk lekker rond en eten ze van alles wat ze maar kunnen vinden. Ze houden het gras kort, eten insecten en halen regelmatig wat lekkers uit de onkruid in de composthoop.

Wij vinden het belangrijk dat de kippen zo natuurgetrouw mogelijk eten zoals de wilde kip (Bankivahoen). De wilde kip eet bijvoorbeeld bepaalde dingen die de kippen hier niet natuurlijk kunnen vinden

Robin - huidige leider haan

Buff blauwcolumbia

Sakva - hen

Brahma

Zalmpje - haan

Roodgeschouderd meerzomig blauwzilverpatrijs

Kuifje - hen

Cream Legbar

Mama kipje met kleine

kuikens

Kippen en eenden in

De winter

Paar foto’s van onze kippen

Het verhaal van onze Ganzen


Tijdens Pasen liepen naast onze akker een gent en en een woerd met 11 net geboren kuikens.  Eigenlijk is het geen plek waar de grauwe gans normaliter niet zijn eieren zou uit laten komen. Het zoekt liever een broed plek waar andere ganzen verblijven met water erbij.  

Nu wonen er op dit leef gebied 5 tal kraaien en zelf die jong hadden en ze hadden gemunt op de kleine net geboren ganzen kuikens.

Mama en Papa gans zijn met de jonge kuikens op de vlucht geslagen en zijn richting het dorp Brouwhuis gelopen. Hier werden ze achtervolgt door de kraaien. Jammer genoeg konden de Ganzen ouders deze aanval niet te baas en vlogen er kraaien met ganzen kuikens de lucht in. Het werd een makkelijke maal voor de kraaien. De Buurt bewoners zijn massaal uit getrokken om de kraaien weg te houden.

De familie gans maakte het moeilijk voor het verkeer. Automobilisten moesten hard remmen, fietsers die vielen, allom paniek. Door dat de ouders zo gestrest waren zijn ze weg gevlogen en hebben ze de ganzen kuikers achter gelaten.

Sommige buurt bewoners zullen zich dit nog wel herinneren. We hebben een aantal kuikens kunnen redden en sinds dien zijn deze ganzen hier opgegroeid. Inmiddels zijn de ganzen gaan vliegen en zijn ze herenigd met de andere wilde grauwe ganzen. Eens in de zoveel tijd keren ze dan nog terug naar de tuin.


Al voor een langere tijd was er het idee om ganzen in de tuin te nemen, en hierdoor hebben wij 2 American buff ganzen verwelkomt in de tuin.

Graag zouden wij in de tuin ook nog Twentse land ganzen willen verwelkomen . De twentse link en de american buff link behoren tot de oude landbouwhuisdierrassen.


Paar foto’s van onze ganzen

Grauwe gans

Als kuiken 2022

Grauwe gans

1 maand oud

Grauwe gans

1,5 maand oud

Grauwe gans

2,5 maand oud

Grauwe gans

3 maanden oud

Grauwe gans

3 maanden oud

American buff gans

Nieuw in de tuin

American buff gans

1 week later

American buff gans

Juli 2022

Onze loopeenden

In de tuin lopen er Indische loopeenden rond. Deze eenden stammen af van de wilde eend (Anas platyrhynchos) en komt oorspronkelijk uit Indonesië. Graag foerageren deze eenden in slootjes of vijvers. Maar het liefst lopen ze in grasland opzoek naar slakken en wormen. In de tuin helpen ze door de wat grotere insecten op te eten zoals slakken, vliegen, kikkers, salamanders en muizen en graag eten ze ook gras, fruit en bladgroenten.

Rondom de akker is er een bloemen border en daar lopen de eenden het liefst langs. Ook voor deze vogels vinden wij het belangrijk dat ze zo natuurgetrouw mogelijk eten zoals de wilde eend.


Paar foto’s van onze eenden

Indische loopeend

Blondie, Jan en Muisje

Indische loopeend

Jonge eendjes

Indische loopeend

Mama Blackie en haar jonkies

Indische loopeend

Atlanta

Indische loopeend

Koos

Indische loopeend

Blondie

Meer weten over  onze kippen, eenden en ganzen? Klik op een van de onderstaande knopjes om verder te gaan

Stichting Vrienden Stadstuin Helmond      stichtingvriendenstadstuin@gmail.com

Meanderlaan 6                                            KVK: 68992998     RSIN:8576 79 429

5704 KW Helmond                                      Reknr:  NL50 RBRB 0956165575 ten name van: vrienden stadstuin helmond

0617436458

Copyright © 2016 Stichting Vrienden Stadstuin Helmond. Alle Rechten Voorbehouden.  Designed by Nonini

Home
ONLINE DONEREN
Biodivers